Het scrotum en de ballen

Het scrotum

Het scrotum, ook wel balzak genoemd is de huidplooi (zak) onder de penis waarin de testikels, oftewel de ballen zich bevinden. Bij de meeste mannen hangen de testikels scheef om te voorkomen dat ze bekneld raken tussen de benen.

Omdat het sperma wordt aangemaakt in de ballen is het belangrijk dat de temperatuur van het scrotum goed blijft. Dit is de reden dat je balzak stug wordt en verschrompelt als je het koud hebt en zachter wordt en verder van het lichaam af gaat hangen als je het warm hebt. Hierdoor verliezen je ballen warmte, of worden ze juist warm gehouden.

Het scrotum is meestal erg gevoelig. De ballen van de man worden daarom vaak als erogene zone gezien. Het kan bij het masturberen, of tijdens de seks erg lekker zijn om de ballen zachtjes te kneden, of te strelen. Een tik tegen de ballen, of een ruwe aanraking kan echter erg pijnlijk zijn.

De ballen

De ballen, ook wel zaadballen genoemd, zijn de geslachtsklieren van de man. De testikels bestaan uit de teelballen, waarin de zaadcellen, oftewel het sperma wordt aangemaakt en de bijballen waarin het sperma wordt opgeslagen.

In de puberteit beginnen de ballen te groeien tot hun normale grote. Vanaf dat moment zijn ze in staat om sperma te produceren en kun je als man dus ejaculeren tijdens een orgasme.

Bij een castratie worden de ballen operatief verwijderd uit de balzak waardoor er geen sperma meer kan worden aangemaakt en je dus onvruchtbaar wordt. Sommige mannen, die er zeker van zijn dat ze geen kinderen (meer) willen laten dit doen om er zeker van te zijn dat ze geen kinderen meer kunnen verwekken tijdens de seks met een vrouw.

 

Scrotum

De balzak, oftewel het scrotum van de man.