De vulva

De vulva – het zichtbare deel van de vagina

De vulva is het uitwendige (zichtbare) gedeelte van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Veel mensen noemen dit deel ook gewoon vagina, maar officieel heet dit dus de vulva. Tot de vulva behoren de schaamlippen, de clitoris, het laatste stukje (de uitgang) van de plasbuis en de opening van de vagina (het inwendige gedeelte van het vrouwelijk geslachtsorgaan).

Vulva

De vulva, het zichtbare gedeelte van het vrouwelijk geslachtsorgaan.

De schaamlippen – de poorten van plezier

De schaamlippen zijn onderdeel van de vulva. We maken onderscheid tussen de binnenste, of kleine schaamlippen en de buitenste, of grote schaamlippen.

In rusttoestand zijn alleen de buitenste schaamlippen zichtbaar. Het zijn de licht behaarde huidplooien aan de buitenkant van de vulva die om/over de binnenste schaamlippen heen liggen. De buitenste schaamlippen zijn bedekt met gewone huid, net als de rest van je lichaam. Als een vrouw niet opgewonden is liggen de buitenste schaamlippen tegen elkaar en beschermen zo de vagina. Wordt een vrouw opgewonden, dan zwellen de buitenste schaamlippen iets op en krullen wat naar buiten waardoor de binnenste schaamlippen zichtbaar worden en de vagina zich als het ware opent voor penetratie.

De kleine schaamlippen liggen verborgen onder de grote schaamlippen en zijn de onbehaarde huidplooien die aan de buitenste rand van de vagina liggen. Aan de bovenkant van de vagina bedekken de kleine schaamlippen de clitoris. Deze schaamlippen zijn net als de binnenkant van de vagina bedekt met slijmvlies in plaats van gewone huid en kunnen net als de grote schaamlippen opzwellen bij seksuele opwinding.

De grootte van de schaamlippen verschilt per vrouw evenals de kleur en vorm. Pas rond de puberteit krijgen de schaamlippen hun uiteindelijke grote en bij lang niet alle vrouwen zijn de linker en rechter schaamlippen even groot of gelijk van vorm. Dit is dus niets om onzeker over te zijn!

Zowel de buitenste als de binnenste schaamlippen zijn zeer gevoelig en kunnen als afzonderlijke erogene zone gezien worden. Tijdens de masturbatie kan het erg prettig zijn om de schaamlippen te strelen of zachtjes te masseren.

Grote schaamlippen

De buitenste, of grote schaamlippen.

Kleine schaamlippen

De binnenste, of kleine schaamlippen.

De clitoris – het gevoeligste plekje van de vagina

De clitoris, ook wel clit, of kittelaar genoemd, is het gevoeligste plekje van de vagina/vulva. De clitoris ligt aan de bovenkant van de vulva, verborgen tussen de grote schaamlippen op de plek waar de kleine schaamlippen bij elkaar komen. De clitoris ziet eruit als een klein roze bolletje bedekt met slijmvlies, net als de kleine schaamlippen en bevat extreem veel zenuwuiteinden, waardoor de clitoris heel gevoelig is. Als de clitoris zacht gestimuleerd wordt tijdens de seks, of masturbatie door bijvoorbeeld strelingen met de hand, of met de tong kan de vrouw intens genot ervaren en zelfs tot een orgasme komen. Veel vrouwen kunnen zelfs alleen maar klaarkomen door clitorale stimulatie. Als een vrouw bijna klaarkomt verdwijnt de clitoris in een huidplooi waardoor het iets lastiger wordt tijdens de masturbatie om voldoende te blijven stimuleren tot het uiteindelijke orgasme. Vrouwen weten meestal zelf hun eigen clitoris moeiteloos te vinden, maar voor een onervaren man kan het lastig zijn om tijdens de seks de clitoris op te sporen.

Net als de penis van de man kan de clitoris ook een erectie krijgen. De clitoris vult zich met bloed, wordt stevig en zwelt iets op bij sommige vrouwen. Natuurlijk is dit nauwelijks te vergelijken met de mate waarin een penis groeit als deze in erectie gaat. De erectie van de clitoris is over het algemeen alleen zichtbaar als je de schaamlippen opzij duwt.

Als een man tijdens de seks met zijn penis in de vagina gaat wordt de clitoris nauwelijks gestimuleerd. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een eenvoudige dildo of vibrator tijdens het masturberen. Er zijn vibrators op de markt die naast de binnenkant van de vagina ook de clitoris stimuleren, maar je kunt natuurlijk ook prima zelf je clitoris bevredigen met je (andere) hand). Ook tijdens de seks kan het voor een vrouw heel prettig zijn als de man, of zijzelf haar clitoris stimuleert terwijl de man met zijn penis in haar is.

Clitoris bovenin de vulva

De clitoris aan de bovenzijde van de vulva.