Het orgasme

Het orgasme – het ultieme gevoel van geluk en genot

Als je seks hebt, of masturbeert kan het zijn dat je na verloop van tijd klaarkomt, oftewel een orgasme krijgt. Een orgasme, ook wel hoogtepunt, of climax genoemd, is het ultieme gevoel van genot dat je ervaart als je op het hoogtepunt komt van seks of masturbatie. Het gaat gepaard met spiersamentrekkingen, lichamelijke schokken met name in het gebied rond de penis en vagina en een intens gevoel van geluk.

Het orgasme van de man

Het mannelijke orgasme gaat vrijwel altijd gepaard met een ejaculatie. Door de ritmische samentrekking van de spieren in de penis en de prostaat die een man zal ervaren tijdens een orgasme wordt het sperma via de urinebuis naar buiten gestuwd en komt tijdens het orgasme uit de penis gespoten. De intensiteit en duur van de seks, of masturbatie en het voorspel kunnen de spermaproductie in de ballen bevorderen waardoor de hoeveelheid sperma die tijdens de ejaculatie naar buiten spuit enorm kan worden vergroot, evenals de intensiteit van het orgasme.

Het orgasme van de man duurt gemiddeld 3 tot 10 seconden en geeft in de meeste gevallen een enorm genot en geluksgevoel. In sommige gevallen gaat het mannelijke orgasme niet gepaard met een ejaculatie, bijvoorbeeld bij jongens die nog in de puberteit zitten en al masturberen, maar nog geen sperma aanmaken. Andersom kan ook, je kunt een ejaculatie krijgen zonder een orgasme.

Nadat een man klaargekomen is heeft hij meestal even de tijd nodig om opnieuw te kunnen ejaculeren, of een orgasme te krijgen. De tijd die een man nodig heeft verschilt per persoon en kan variëren van een minuut tot een half uur, of nog langer. In deze rustperiode kan het onprettig, of zelfs pijnlijk zijn om de penis te stimuleren, al zijn er ook genoeg mannen, met name in de puberteit, die er wel meteen weer tegenaan kunnen.

In sommige gevallen kan het zijn dat een man spontaan een orgasme krijgt, zonder seksuele stimulatie. Dit gebeurt vaak tijdens de slaap als de man een zogenaamde ‘natte droom’ heeft. Door deze seksueel getinte droom komt de man vanzelf klaar.

Veel mannen hebben moeite om hun orgasme uit te stellen wat voor veel frustratie kan zorgen tijdens de seks. Er bestaan technieken om volledige controle te krijgen over je eigen orgasme waardoor je zo lang seks kunt hebben, of kunt masturberen als je wilt. Je kunt zelfs klaarkomen op commando als je deze technieken toepast! Geinteresseerd? Kijk dan eens naar: ‘Orgasme onder controle’.

Het orgasme van de vrouw

Helaas kennen de meeste vrouwen alleen het clitorale orgasme, maar voor de vrouw zijn er, mits op de juiste manier toegepast, talloze andere technieken om tot een orgasme te komen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stimulatie van de G-spot, de A-spot, de U-spot, of de anus. Vrouwen die zich beperken tot een orgasme door stimulatie van de clitoris komen doorgaans niet klaar door uitsluitend penetratie, maar kunnen het genot wel vergroten door de binnenkant van hun vagina te (laten) stimuleren terwijl ze zich clitoraal bevredigen. Wat niet veel mensen weten is dat de clitoris veel groter is dan het kleine zichtbare knopje aan de buitenkant van de vagina. De clitoris is in werkelijk vele malen groter en loopt inwendig diep door in de vertakkingen die de vagina aan de zijkanten omsluit. Dit is één van de redenen dat het clitorale orgasme geïntensiveerd wordt door stimulatie van de binnenkant van de vagina.

Voorafgaand aan een orgasme wordt er afscheiding geproduceerd in de vagina en wordt deze dus vochtig. Bovendien zwelt de clitoris op, maar verdwijnt kort voor het orgasme in een huidplooi. Tijdens het orgasme trekken de spieren in en rond de vagina zich ritmisch samen en vernauwt de vaginale opening. De vrouw ervaart een gevoel van extase en geluk door haar hele lichaam tijdens het orgasme.

Als het orgasme van de vrouw voorbij is komt de clitoris weer tevoorschijn uit de huidplooi en krijgt na een minuut of 10 zijn normale grote weer terug. In deze rustperiode zijn de clitoris en vagina extreem gevoelig. Vaak wordt het dan ook als zeer onprettig ervaren door de vrouw om direct na het orgasme de clitoris aan te raken. Wel kan het erg lekker zijn om het orgasme te rekken door bijvoorbeeld een penis, of dildo in te brengen en de vagina te stimuleren.

Minder bekend is het spuitorgasme bij vrouwen, oftewel de vrouwelijke ejaculatie, ook wel squirten genoemd. Mits de juiste technieken worden toegepast kan elke vrouw spuitend klaarkomen. Meer hierover lees je op ‘Alle vrouwen kunnen ejaculeren’.

 

Orgasme

Het orgasme – een ultiem gevoel van genot.